Idling strangeness, skipping, etc? {solved 11/26/08}

XR4Ti / Sierra / Sierra Cosworth Discussions - Questions, problem resolution, general talk, technical tips and modifications.
Post Reply
User avatar
sdiesel
Newbie
Newbie
Posts: 24
Joined: Thu Feb 01, 2007 6:54 pm
Location: Dover, Ohio

Idling strangeness, skipping, etc? {solved 11/26/08}

Post by sdiesel » Sun Nov 23, 2008 4:33 pm

So it's been getting colder here in Ohio, and everytime I start my car now, it starts with a sort of skippy idle, and sits for about 30 seconds before the idle turns normal and I can drive off.

I attributed this to the cold, thought, no big deal.

Well, the problem has since gotten worse, it now takes nearly 3 to 4 minutes to get to a normal idle, and if I rev the engine at all before then, it skips and skips and skips.

And even after I get it to normal idle, when I put it into full boost in any gear, I'll get intermittent skips.

Would a bad turbo gasket cause this kind of problem? Or is it something more serious than that?
Last edited by sdiesel on Wed Nov 26, 2008 7:19 pm, edited 1 time in total.

User avatar
merk23literturbo
Level 7
Level 7
Posts: 1520
Joined: Sat Feb 08, 2003 10:11 am
Location: Phila, PA.
Contact:

Post by merk23literturbo » Sun Nov 23, 2008 8:23 pm

I would first check the ECT. You could also run the codes to see if anything comes up.
Pictures, projects and cool stuff here: http://tinyurl.com/psyuhej
German engineer: We custom fit every part in the Porsche engine.
Japanese engineer: You mean that you make every part wrong to begin with?

User avatar
Garret
Level 5
Level 5
Posts: 595
Joined: Mon Aug 20, 2007 10:13 pm

Post by Garret » Sun Nov 23, 2008 10:11 pm

fouled plugs, I had the same issue with mine the last couple of weeks. A new set of plugs cured mine

richardcurtis
Level 6
Level 6
Posts: 957
Joined: Wed Jan 15, 2003 7:50 pm

Post by richardcurtis » Mon Nov 24, 2008 11:27 am

Another possibility is the Barometric Air Pressure sensor (on passenger front inner fender).
Richard Curtis
Fairfax Station, Va. '89XR (gone to a new home but not forgotten)

User avatar
John R. Rowlands
Level 5
Level 5
Posts: 696
Joined: Tue Jan 21, 2003 8:31 pm
Location: N.E. Ohio

Idling strangeness, skipping, etc?

Post by John R. Rowlands » Mon Nov 24, 2008 12:42 pm

sdiesel,

When was the last time you did a tune up?

John
If it ain't broke don't fix it!

86XR4Ti_John
Level 5
Level 5
Posts: 612
Joined: Sun Nov 25, 2007 2:26 pm
Location: Chilliwack, BC, Canada

Post by 86XR4Ti_John » Tue Nov 25, 2008 8:47 pm

we have a baro sensor? AND a maf? Wow, sophistimicated :)
John

86 Xr, lowered, cossie rear sway bar, wheels, intercooled, big vam, PE superchip.
91 Talon TSi, well modified, 5spd all wheel drive, runs 11's.

User avatar
salukixr4ti
Level 3
Level 3
Posts: 266
Joined: Mon Dec 04, 2006 9:56 am
Location: Wichita, Hot, Hot, Hot, Kansas

sophistimicated

Post by salukixr4ti » Tue Nov 25, 2008 9:20 pm

Sounds like someone is in need of a shop manual?
This ain't no disco...It's Wichita.

86XR4Ti_John
Level 5
Level 5
Posts: 612
Joined: Sun Nov 25, 2007 2:26 pm
Location: Chilliwack, BC, Canada

Post by 86XR4Ti_John » Tue Nov 25, 2008 9:39 pm

I have one, the factory one in fact. But thanx ;)

I know that alot of more modern cars have both, as I am a professional service technician, but I didn't know something this old had both.
John

86 Xr, lowered, cossie rear sway bar, wheels, intercooled, big vam, PE superchip.
91 Talon TSi, well modified, 5spd all wheel drive, runs 11's.

User avatar
sdiesel
Newbie
Newbie
Posts: 24
Joined: Thu Feb 01, 2007 6:54 pm
Location: Dover, Ohio

Post by sdiesel » Wed Nov 26, 2008 7:18 pm

Turns out that 3 of the 4 bolts on the back end of the turbo had apparently worked themselves out over the past while..

... :oops: ....

Problem solved... thanks guys!

Post Reply