89 wouldnt acclerate

XR4Ti / Sierra / Sierra Cosworth Discussions - Questions, problem resolution, general talk, technical tips and modifications.
Post Reply
sic2706
Posts: 4
Joined: Mon Jun 28, 2010 9:57 am
Location: southern ohio

89 wouldnt acclerate

Post by sic2706 » Tue Jun 29, 2010 4:01 pm

hello Merkur forum... I need some help

i have a 89 5spd merkur. It has been garage kept most of its life and clean but after sitting on the last few months the previous owner use to go out and start and and just let it run.. I went to go look at the car and it will start perfect idle perfect and even rev up smoothly. When you go to take off it boggs down ( acts like when a carburetor loads up) and wouldn't accelerate causing dentation after starting to boost.....I have been told possible ECU..Vac leak. etc etc whats your thoughts

thanks
sic

SARON81
Level 5
Level 5
Posts: 538
Joined: Wed Jun 15, 2005 12:55 pm
Location: EDGEWOOD, MARYLAND

Re: 89 wouldnt acclerate

Post by SARON81 » Tue Jun 29, 2010 4:05 pm

sic2706 wrote:hello Merkur forum... I need some help

i have a 89 5spd merkur. It has been garage kept most of its life and clean but after sitting on the last few months the previous owner use to go out and start and and just let it run.. I went to go look at the car and it will start perfect idle perfect and even rev up smoothly. When you go to take off it boggs down ( acts like when a carburetor loads up) and wouldn't accelerate causing dentation after starting to boost.....I have been told possible ECU..Vac leak. etc etc whats your thoughts

thanks
sic
Any codes?
Start there.

sic2706
Posts: 4
Joined: Mon Jun 28, 2010 9:57 am
Location: southern ohio

Post by sic2706 » Tue Jun 29, 2010 4:41 pm

Yeah, I am very unfamiliar with these cars i am a multi svo owner and decided to buy one these......so any detailed advice will help....Do these cars do the flash codes with check engine light or do i need a tool

Ed Lijewski
Level 8
Posts: 7153
Joined: Thu Sep 04, 2003 5:53 pm
Location: The Belly of The Beast

Post by Ed Lijewski » Tue Jun 29, 2010 4:54 pm

Could be clogged injectors, dirty fuel filter, low fuel pressure, dirty primary wire connections at the coil, VAM door sticking, vacuum leak(s)...

YMMV 8)
Descartes: "Cogito Ergo Sum"
Lijewski: "Sum Ergo Drive-O. Mucho!

Frag
Level 7
Level 7
Posts: 2256
Joined: Fri Oct 17, 2003 12:41 am
Location: Seattle, Wa
Contact:

Post by Frag » Tue Jun 29, 2010 5:57 pm

Check fuel pressure. Or simply swap regulators.
:)

sic2706
Posts: 4
Joined: Mon Jun 28, 2010 9:57 am
Location: southern ohio

Post by sic2706 » Tue Jun 29, 2010 8:22 pm

The previous owner said he checked the fuel pressure and it was 35 psi....dont know how true it is.... Its getting fuel but its like its not getting enough past idle

sic

Frag
Level 7
Level 7
Posts: 2256
Joined: Fri Oct 17, 2003 12:41 am
Location: Seattle, Wa
Contact:

Post by Frag » Tue Jun 29, 2010 10:33 pm

35psi when? At idle? With the vac line hooked up or not hooked up? Is pressure increasing 1:1? Hard data is better than what some random guy said.
:)

sic2706
Posts: 4
Joined: Mon Jun 28, 2010 9:57 am
Location: southern ohio

Post by sic2706 » Tue Jun 29, 2010 11:02 pm

OH i agree fully Frag... I just got the car and havent had time to do anything yet but figured i would ask the guys that knows these cars best. that maybe it might be a common merkur issue...

thanks for all the info i will keep you update

SIC

SARON81
Level 5
Level 5
Posts: 538
Joined: Wed Jun 15, 2005 12:55 pm
Location: EDGEWOOD, MARYLAND

Post by SARON81 » Wed Jun 30, 2010 8:42 am

You'll need a reader to pull codes.
No check engine lights.

User avatar
86XR4Ti5SPD
Level 3
Level 3
Posts: 255
Joined: Tue Feb 17, 2009 11:19 pm
Location: Nashville, TN

Post by 86XR4Ti5SPD » Wed Jun 30, 2010 10:16 am

How old is the converter? Clogged maybe?
Ed, Nashville
98 SVT Cobra, 1-owner 33K-mile convertible bought 8/15
86 5-spd, Solid Roof, sold 9/15 with 62K miles
03 SVTF #1965 of 3985, sold 9/15 with 68K miles
http://www.86xr4ti5spd.homestead.com

User avatar
DPDISXR4Ti
Site Admin
Posts: 13467
Joined: Wed Jan 08, 2003 11:40 pm
Location: New York

Post by DPDISXR4Ti » Wed Jun 30, 2010 10:52 am

Could be lots of things, so start with Nick's advise and pull codes first.
Brad

Post Reply